Manav Usülü Yağlı Yufka


Bizimkilerin ritüeli olan bir yemekten bahsetmeden bu blogda var olamam diye düşünüyorum. Adapazarı ve civarında millet kavramı ve sorusu çok yaygındır. Biraz uzaklaştıkça bu kavramdan da uzaklaşırsınız. Çok fazla etnik kökenin bir arada yaşadığı ve kültürlerinin de iç içe geçtiğini düşünürsek, yemek konusunda da payımıza hayli deneyim düşer. Benim hangi etnik kökenden olduğum başlıktan anlaşılacağı üzere ‘Manav’. Manavlar uzun süre önce bu bölgeye göçmüş, Kurtuluş mücadelesinde yer almış ve bölgede ‘yerli’ olarak bilinen kökenlerdendir.

Anneannemin menüleri arasında da bu çeşitlilik göze çarpar. Bir bakarsınız Abhaz Pastası yapmış bir bakarsınız Yağlı Yufka…

Yağlı yufka yetişmiş ve yağlanmış kaz etinden yapılan bir tür yemektir. Sıklıkla yapılamadığı ve biraz da meşakkatli olduğu için bu tür yemekler yapıldığında torun torba anneannemde toplanırız. Geçenlerde de böyle bir deneyim yaşadık. Annem arayıp ‘Meral, dayınBolu’dan kaz getirmiş, anneannende pişirecek. Pazar akşamı oradayız, plan yapmayın, Cengiz’le sizi bekliyor mutlaka’ deyince bunu yerine getirmemek kaçınılmaz oldu.

Bildiğim, dinlediğim ve yediğim kadarıyla kaz eti ve yağı ayrıştırılır. Anneannem etini kuzine sobasının üstünde ağır ağır ve ip ip ayırmış şekilde gün içinde pişirir. Yağı ile evde kendisinin yaptığı yufkaları kat kat bolca yağlar. Suyu ile de pirinç pilavı yapar.

Servis kısmında hepsi bir tabakta sunulur ve yerken yufkanın içine biraz pilav ve et koyarak yenmesi makbuldür.

Herkesin tercih etmeyeceği bir yemek gibi görünse de, yağ oranı fazla olmasına rağmen tüketimi kolay ve yumuşaktır. Dozu kaçırılmadığı oranda da fayda sağlar. Araştırmalarıma göre Osmanlı döneminde de yapılan ve Kars bölgesinde yaygın tercih edilen türlerdenmiş. Bizimkilerin nereden sebep yapmaya başladıklarına dair net bilgim yok ama anneden kıza geçtiği muhtemel görünüyor. Benim annemden de bana blogda yazma ve davet edildiğimde gidip yeme kısmı sirayet etmiş anlaşılan.Rezervasyonla anneannemin köydeki evinde bu tadı tatmak isterseniz küçük bir organizasyon yapabiliriz. Yanında eklenecekler sürpriz!

Categories: Genel | Etiketler: , , , , , | 3 Yorum

Yazı dolaşımı

3 thoughts on “Manav Usülü Yağlı Yufka

  1. Şuna hep inandım: yemek tarifleri bileceğine malzeme ve pişirme kurallarını bil. O zaman tariflere başka bakıyor insan. Hatta kolaylıkla sapıyor.

  2. Düzeltme: Mutfağın dili için yapacağım yorumu Manav usulü yağlı yufkaya yazdım, pardon. Bu arada yağlı yufkaya da bayıldım:))

  3. Meral İpek

    ben de anlamlandırmaya çalışıp genel deyip geçmiştim:)2. yorum yardımcı oldu, yağlı yufka gerçekten lezzetli!

Ahmet Eryılmaz için bir cevap yazın Cevabı iptal et

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.